Home » Blog met tips » Hoe kom je van faalangst af? 4 tips

Hoe kom je van faalangst af? 4 tips

Het gaat er turbulent aan toe in de wereld. Het lijkt wel of alle zekerheden overboord worden gegooid. Daardoor ervaren we vaker dan ooit situaties waar we niet bekend mee zijn. Dit kan faalangst oproepen wat je belemmert keuzes te maken die goed zijn voor jou, je verantwoordelijkheid te nemen of iet nieuws te ondernemen. Hoe kom je van die faalangst af?

Faalangst is een normale emotie

Angst is een hele normale emotie. Angst om te falen dus ook. De kunst is om je er niet teveel door te laten afleiden. De meeste angsten die we hebben zijn, als je er goed naar kijkt, ongegrond. Dat is in ieder geval zo voor de angst om fouten te maken. We maken allemaal fouten, anders zouden we niets nieuws leren.  Dus jij mag ook fouten maken. 

4 tips om niet overmand te worden door faalangst

Ook al is faalangst een rot gevoel, probeer er je keuzes niet door te laten beïnvloeden. Maar hoe doe je dat op het moment dat je de faalangst voelt opkomen? 4 tips om niet overmand te worden door je faalangst.

1. Zeg tegen jezelf dat je altijd je stinkende best doet. En, dat doe je ook. Dus mocht iets fout zijn of mocht je de verkeerde keuze gemaakt hebben, pech. Dat zien we morgen dan wel weer. Je gaat er niet dood aan. Er komt altijd weer een nieuwe kans.

2. Word niet boos op jezelf als je weer die faalangst voelt opkomen. Die angst heeft ook een positieve kant. Het helpt je om het beste uit jezelf te halen. Als je eenmaal bezig bent, verdwijnt de angst als sneeuw voor de zon. Denk aan al die beroemde performers die voor ze on stage gaan, het bijna in hun broek doen van angst. Eenmaal op het podium zingen of spelen ze de sterren van de hemel. Die podiumangst belet hen niet te stralen. Dus niet uitstellen, gewoon beginnen. Maak een belofte aan iemand zodat je wel in beweging moet komen.

3. Zeg tegen jezelf dat de angst die je voelt niet echt is. Weet je, dat is ook zo. Jij bent niet de angst. Want op het moment dat je die angst in je hoofd haalt, is er in werkelijkheid niets aan de hand. Kennelijk heb je of neem je de tijd om van alles in je hoofd te halen wat er niet is. Je kan die tijd ook benutten om aan iets leuks te denken of gewoon aan de slag gaan. Dan ben je gefocust op wat je aan het doen bent. Daar kan geen angstgedachte tussen komen.

4. Focus je op je hart en haal een paar keer diep adem. Dat geeft de rust en de ruimte om bovenstaande tips toe te passen.

Waar komt de faalangst vandaan?

Blijft faalangst toch elke keer weer de kop opsteken? Dan is het misschien tijd om eens goed naar je angst te kijken. Waar komt ze vandaan? In welke situaties word je erdoor overmand? Welke stappen kun je zetten om dit angstpatroon op te lossen. Een sessie Bevrijdende Zielcoaching kan je daarbij helpen..

Met bevrijdende zielcoaching krijg je inzicht in wie je bent op zielsniveau, wat je tegenhoudt je unieke zelf te zijn en hoe je je ziel meer bij je dagelijks leven betrekt. Je ervaart zelfacceptatie, extra levenskracht en rust, én krijgt handvatten en praktische tips om met meer gemak en plezier de resultaten te creëren waar jij Ziels-Happy van wordt.

Door je zielskwaliteiten te ontdekken en deze elke dag een beetje meer tot expressie te brengen, ga je met steeds meer levenskracht en flow realiseren wat je echt wil.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.